Predsedom Rusínskej obrody na Slovensku zostáva V. Protivňák

19.12.2011 Humenné

Humenné 18. decembra (TASR) – Funkciu predsedu Rusínskej obrody na Slovensku (ROS) bude aj naďalej zastávať Vladimír Protivňák z Medzilaboriec. Hovorkyňa ROS Sylvia Lysinová TASR informovala, že v sobotu (17.12.) rozhodli o tom v Humennom delegáti 11. snemu tejto organizácie. Protivňák v týchto voľbách nemal protikandidáta a do funkcie bol zvolený po tretí raz.
\"Predseda bol zvolený na trojročné funkčné obdobie. Okrem neho delegáti zvolili aj deväťčlenný Výkonný výbor ROS a päť členov Dozornej rady ROS,\" konštatovala Lysinová. Dodala, že ROS si za svoje priority v nasledujúcom období stanovila pokračovanie v obrodnom procese menšiny, intenzívnejšiu spoluprácu s rusínskou mládežou, väčšiu angažovanosť v problematike vzdelávania, kultúry a vydávania periodík.
Lysinová pripomenula, že ROS vznikla v roku 1990 s cieľom zjednotiť a presadzovať záujmy občanov Slovenska, ktorí sa hlásia k rusínskej národnosti. Tá totiž v bývalom socialistickom Československu nebola štátom uznávaná.
Po Nežnej revolúcii, kedy sa naštartoval demokratizačný proces v krajine, došlo k uznaniu samostatnej rusínskej národnosti. Podľa Lysinovej sa ROS zapojila do procesov, ktoré viedli ku kodifikácii rusínskeho jazyka, venuje sa propagovaniu kultúrnych tradícií, vlastnej histórie a problematike školstva a médií.
Kultúru, folklór i jazyk tejto národnosti uchovávajú a prezentujú viaceré inštitúcie. Medzi ne patria Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove, Poddukelský umelecký ľudový súbor v Prešove, SNM – Múzeum rusínskej kultúry v Prešove. ROS je členom Svetového kongresu Rusínov a spolupracuje s organizáciami, ktoré združujú Rusínov v európskych štátoch, USA a Kanade.
 

Vyberte región